Vårdbiträdet Stine Christophersen larmade om missförhållanden på Attendos äldreboende, varnades för att ha brutit mot lojalitetsplikten och fick cheferna fällda i tingsrätten.
Idag fastställer Hovrätten domen, och cheferna döms för brott mot meddelarskyddet.
Vi har Edward Snowden, Julian Assange, Anders Kompass och – Stine Christopersen. Människor med integritet som vägrar hålla tyst om missförhållanden och vägrar kröka nacken inför makten även när det innebär stora personliga konsekvenser.
Fallet med det visselblåsande vårdbiträdet Stine Christophersen upprörde hela Sverige under pandemin. Hon upptäckte allvarliga missförhållanden på Attendos äldreboende där hon jobbade och försökte först larma internt, men när hon inte fick gehör gick hon ut i media och uttalade kritik mot vårdbolaget. Ledningen försökte då tysta henne och hotade med att hon skulle brutit mot lojalitetsplikten, men Stine Christopherson spelade i hemlighet in samtalet och såg till att det blev en rättslig prövning.
Totalt åtalades alltså tre chefer på Attendo för brott mot meddelarfriheten i april 2022 och i oktober dömdes två av de tre åtalade. Hovrätten fastställer nu idag tingsrättens dom och konstaterar att man instämmer i bedömningen att den erinran Stine Christophersen fick av Attendo-cheferna är att betrakta som en disciplinåtgärd, vilket i sig är en förutsättning för straffbarhet.
Helst hade Stine Christophersen dock velat att det var hela den privata vårdkoncernen Attendo som ställdes till svars, inte enbart tre chefer på just detta äldreboende, berättade hon i en stor intervju med Rött 2022.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att det här görs så att vi kan få en klarhet i vad som gäller ifråga om rätten att påtala missförhållanden, men personligen hade jag hellre sett att det var företaget Attendo som skulle ställas till ansvar. Problemet är ju den kultur Attendo har byggt upp under många år och tjänat enorma pengar på, som har spridit sig som pesten i hela vård-Sverige, och som har drabbat patienter och personal!
– Jag tycker att det här förfarandet ger Attendo möjlighet att krypa undan: det var inte vi, det var bara tre dåliga medarbetare på en enda enhet. Det är inte sanningen.
Det känns som att du är väldigt politiskt medveten nu, men var du det innan det här hände?
– Jag var överhuvudtaget inte politiskt medveten. Precis som många andra vårdbiträden och andra på golvet har jag haft en känsla av att det där med politik ändå inte är något jag kan påverka, utan det sker över mitt huvud, men när det här hände insåg jag att det faktiskt spelar roll vad man tycker och gör och nu är jag väldigt politiskt engagerad. Och har satt en jäkla fart för att sätta mig in i saker och kunna vara med och förändra, sa Stine Christophersen till Rött.
Ekot rapporterar om den fällande domen i Hovrätten idag
Läs Rötts tidigare intervju med Stine Christophersen i Rött nr 2-22, s 18-21
https://www.vansterpartiet.se/wp-content/uploads/2022/09/rott-2-2022_webb.pdf
P1-dokumentär: ”det illojala vårdbiträdet Dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” del 1 och 2.
https://sverigesradio.se/avsnitt/det-illojala-vardbitradet-del-1-p1dokumentar
https://podcasts.nu/avsnitt/p1-dokumentar/det-illojala-vardbitradet-del-2-2-omuDV516b