EU-parlamentets lagförslag för att förbättra för Europas plattformsarbetare går vidare till förhandlingar med medlemsländerna. En viktig delseger för miljontals plattformsarbetare, tycker Malin Björk (V).
I en laddad och omdebatterad omröstning i veckan röstade EU-parlamentet, med siffrorna 276 för, 212 mot och 15 nedlagda röster, för att parlamentets förslag till nytt direktiv för plattformsarbete ska gå vidare för förhandlingar med medlemsländerna i Rådet.
– Det här är en viktig seger för några av de mest utsatta arbetstagarna i Europa. Det handlar om att stärka rättigheterna för miljontals arbetare som idag utnyttjas skrupellöst, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk.
EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott antog förslaget redan i december, men förhandlingsmandatet ifrågasattes av bland andra Sara Skyttedal (KD) som krävde att hela parlamentet skulle rösta om det. Med dagens omröstning står det alltså klart att hela parlamentet ger parlamentets förhandlare mandat att inleda förhandlingar med medlemsländerna.
– Jag är väldigt glad att Skyttedal och hennes högerkompisar inte lyckades stoppa förslaget och försämra det. EU-parlamentet har i sitt förslag gjort viktiga förbättringar jämfört med Kommissionens ursprungliga text. Med resultatet av den här omröstningen i ryggen får EU-parlamentets förhandlare ett robust mandat att förhandla med sin text gentemot medlemsländerna.
Att Rådet detta halvår företräds av den svenska regeringen bådar däremot inte gott, varnar Malin Björk.
– Precis som Sara Skyttedal arbetar den sittande svenska regeringen på tvärs med arbetstagares rättigheter, så det gäller att parlamentets förhandlare är stentuffa och inte ger efter för den svenska eller andra högerregeringar, säger Malin Björk.