Hoppa till huvudinnehåll

Vårdbiträdet som vägrade blunda

Tre chefer på Attendo åtalas för brott mot meddelarfriheten efter att de försökt tysta visselblåsaren Stine Christophersen när hon larmade om vanvård på äldreboendet.

På hemsidan utlovade vårdbolaget Attendo att de hade en avancerad och trygg covidvård. I själva verket blev alltfler av de gamla svårt sjuka och dog på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm där Stine Christophersen arbetade. Hon var ensam på natten med 11 gamla; sjuka och ännu friska blandade. Eftersom smittan var ny fanns det knappt skyddsutrustning och det saknades personal att ersätta sjukskriven personal med. Många i personalen blev också smittade och Attendo lät outbildad personal gå in på avdelningar med covid utan att ens gå igenom basala hygienrutiner med dem. En del av dem fick inte ens veta att det fanns covid på avdelningen de skulle jobba på förrän de stod inne på avdelningen. De hade aldrig satt sin fot i vården tidigare och nu skulle de ersätta erfaren personal, med minimibemanning.

– Som enhetschef på ett äldreboende är det att sprida smittan medvetet kan jag säga, det är helt bortom allt förstånd att inte gå igenom basala hygienrutiner och hur man använder skyddsutrustning innan man sätter in en människa på avdelning med en dödlig smitta, säger Stine Christophersen.

Hon och de andra i personalen fick använda samma munskydd i flera dagar eftersom det var sådan brist.

– Vi spritade av munskydden och hängde dem på tork på krukväxter.

När Rött träffar Stine Christopherson har det gått två år sedan skandalen briserade som skakade Vårdsverige.

– Det man ångrar i livet är ju de gånger där man har svikit, där man borde ha stått upp för dem som var svaga. De misstagen man har gjort, dem får man leva med. Och när covidpandemin bröt ut så var jag väl medveten om att om jag inte står upp för det här nu, då kommer jag att få leva med det här resten av mitt liv, säger Stine Christophersen.

– Den personliga utvecklingen i mig föll olyckligt ut för Attendo kan man säga!

– Det är väldigt svårt att försvara sig mot de här starka systemen med enorma resurser, säger visselblåsaren Stine Christophersen.

Blev radiodokumentär
Nyheten hamnade först i Expressen och Stine Christophersen, som framträdde med namn, fick en erinran under ett möte med de tre chefer som nu åtalas. Hon spelade in mötet med sin mobil, och det resulterade i en dokumentär i P1. Resten är historia. En mediestorm blåste upp som till slut fick Martin Tivéus, VD för Attendo, att be Stine Christophersen om ursäkt offentligt. Han gav henne blommor och sa att det här inte skulle upprepas och utlovade dessutom en uppförandekod.

Uppförandekoden väntade företaget dock med att lansera tills mediastormen hade lagt sig. Den består av 10 punkter. Den tionde punkten är: ”Vi värnar om företagets tillgångar och anseende.”

– På vilket sätt ska det innebära att det här inte händer igen? Det är ju en skärpning av lojalitetsplikten! Det är inte ett företag som rannsakar sig själv! utbrister Stine Christophersen.

Själv slutade hon på Sabbatsbergsbyn i mars i år.

– Det som har gjort att jag ändå har kunnat jobba kvar är att konflikten är med bolaget Attendo, inte med mina kollegor. Och de gamla människorna som jag hjälpt har ju varit lyckligt ovetande om det här och uppskattade mig för att jag kan bre en macka och hjälpa dem hitta till toaletten.

Fanns rädsla
När Stine Christophersen tog upp med sina arbetskamrater att de borde anmäla gemensamt fick hon ofta höra: men det är ingen idé, Attendo vinner alltid, vi kommer bara att råka illa ut.

– Systemet bygger på att man slickar uppåt och sparkar neråt. Jag var också rädd för det, att folk skulle vända sig emot mig i skräck för att det här skulle dra in dem och hota deras situation. En Attendochef har tidigare polisanmält anställda och jag har hört från andra vårdbiträden att de blivit hotade med att bli anmälda för förtal eller brott mot lojalitetsplikten.

– Det är väldigt svårt att försvara sig mot de här starka systemen med enorma resurser. De är gränslösa i sin framfart. Attendo kunde nu inte öppna den här covidavdelningen, som de tänkte skulle ge intäkter på en miljon i månaden, på grund av mitt avlöjande. Det är klart att jag var jätterädd för att de skulle stämma mig.

Inte en kugge i systemet
Stine Christophersen är uppväxt hos antroposoferna i Järna utanför Stockholm, och gick på Örjanskolan, den mer traditionella Waldorfskolan i området.

– Med min Waldorfbakgrund kan jag säga att jag inte lärde mig att vara en kugge i systemet, att jag inte känner att jag behöver respektera någon på grund av en titel. Även fast jag är längst ner så behöver jag inte respektera någon som är högre upp om inte den gör saker som jag respekterar.

Nu ställs ändå tre Attendochefer inför rätta och åtalas. De det gäller är en chef från Stine Christophersens enhet på äldreboendet, de två andra är en regionchef och en HR-specialist från huvudkontoret.

Vad betyder det?
– Jag tycker att det är jätteviktigt att det här görs så att vi kan få en klarhet i vad som gäller ifråga om rätten att påtala missförhållanden, men personligen hade jag hellre sett att det var företaget Attendo som skulle ställas till ansvar. Problemet är ju den kultur Attendo har byggt upp under många år och tjänat enorma pengar på, som har spridit sig som pesten i hela vård-Sverige, och som har drabbat patienter och personal.

– Jag tycker att det här förfarandet ger Attendo möjlighet att krypa undan: det var inte vi, det var bara tre enstaka dåliga medarbetare. Det är inte sanningen. Ibland får man dock ta en lite annan väg för att få det resultat man vill ha, menar Stine Christophersen.

– Jag hoppas förstås att de ska bli dömda och att det ska bli tydligt för alla mellanchefer som utför smutsjobbet åt de stora vårdbolagen att det har ett pris att frånsäga sig sin moral för pengar. De som tar ifrån oss vår yttrandefrihet, tvingar oss att jobba under undermåliga villkor, de som gör karriär på andras bekostnad, de som får bonusar för att tvinga oss andra att springa fortare och äventyra säkerheten för patienterna.

– Sen hoppas jag förstås att hela systemet med marknadsvård får en knäck. Företaget ljög om den vård de påstod att de gamla fick på sin hemsida och i mejl till de anhöriga. Jag hoppas att folk börjar fundera över vad de faktiskt gör som människor, och väljer att inte ta de här jobben. För Attendo tar sina varma gulliga händer ifrån en, som hänt nu i det här fallet. Nu står de här cheferna där ensamma med skammen.

Stine Christophersen vill få bort marknadsvården.

Kommunal vill ju ha en Lex Stine där man klargör var meddelarskyddet slutar och lojalitetsplikten börjar. Hur ser du på det?
– Jag skulle ju önskat att Kommunal inte gått med på att skriva in lojalitetsplikten i kollektivavtalet överhuvudtaget, jag har svårt att se logiken i att ha en sådan klausul i personalens anställningsavtal. Det är ett grundfel från start. Men det är klart att jag önskar att den blir förbjuden. När man jobbar i vård och omsorg ska man alltid ha lojalitet mot patienterna, oavkortat!

Det känns som att du är väldigt politiskt medveten nu, men var du det innan det här hände?
– Jag var överhuvudtaget inte politiskt medveten. Precis som många andra vårdbiträden och andra på golvet har jag haft en känsla av att det där med politik ändå inte är något jag kan påverka, utan det sker över mitt huvud. Men när det här hände insåg jag att det faktiskt spelar roll vad man tycker och gör och nu är jag väldigt politiskt engagerad. Och har satt en jäkla fart för att sätta mig in i saker och kunna vara med och förändra.

Hon fortsätter:

– Jag har också blivit svensk medborgare för ett par veckor sen, jag var ju dansk tidigare, så nu får jag rösta i riksdagsvalet också. Jag hoppas att jag kan inspirera andra både att visselblåsa och engagera sig politiskt.

Fakta Stine Christophersen
Ålder: 44 år
Bor: Lägenhet i Vasastan i Stockholm.
Familj: Lever själv med katten Bullen
Arbete: Jobbade på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm i tolv år, fram till mars i år
Gör nu: Har blivit anställd på Stadsmissionens flyktingmottagning och ordnar boende åt flyktingar från Ukraina. Skriver krönikor i tidningen Arbetaren
Övrigt: 2021 blev hon Årets visselblåsare och har även fått SAC Syndikalisternas Civilkuragepris

Taggar