Hoppa till huvudinnehåll

Välkomna! Nya vänsterledamöter i riksdagen

Nadja Awad, Samuel Gonzalez Westling, Kajsa Fredholm, Andrea Andersson-Tay och Isabell Mixter. Där har ni Vänsterpartiets nya ledamöter i riksdagen.

Samtidigt tackar vi Jon Thorbjörnson, Elin Segerlind och Jessica Thunander för gott arbete.

Den 27 september öppnar riksdagen igen. Mycket kommer att hända dessförinnan, vi har ju en högerledare som sitter i förhandlingar om en regeringsbildning som vi helst inte velat se överhuvudtaget.

Det vi däremot vill se är våra nya riksdagsledamöter som tar plats för att driva vänsterpolitik i kammare och utskott.

Vi börjar i Örebro där Nadja Awad kryssades in. Hon jobbar som lärare och har tidigare varit projektledare på Hyresgästföreningen, och engagerad i Ship to Gaza och Örebro Rättighetscenter.

Nadja Awad tackar sin familj på Facebook och berättar om sin farfar Ibrahim Awad, som hon aldrig har fått träffa, men som hennes familj påminner om att hon är lik. Som fackligt engagerad i tidiga 1900-talets Egypten, kämpade han för att 20 000 arbetare skulle få grundläggande försäkringar via deras fabriksjobb. Han blev erbjuden stora mutor av fabrikens borgare men vägrade ta emot dem.

— När arbetarna äntligen fick ta del av vad de förtjänade, var min farfar den enda som stod utan försäkring och osjälviskt accepterade han det. Han är en inspirationskälla för mig, och hela min familj och släkt.

— Med det sagt. Jag tackar varenda en av er, så innerligt, för förtroendet. Nu gör vi en riktigt bra mandatperiod av det här. För folket! säger Nadja Awad.

Från Hofors utanför Sandviken kommer Samuel Gonzales Westling som företräder Vänsterpartiet Gävleborg. Han har jobbat som politisk sekreterare, men också som brevbärare på Postnord.

Såvitt jag vet är jag nu den första vänsterpartistiska riksdagsledamoten från Hofors kommun; en liten kommun som sällan syns i de stora sammanhangen, men som haft och fortfarande har stor betydelse för Sveriges utveckling. Det glöms ofta bort att Sverige består av till mer än hälften förhållandevis små kommuner, det är här som vi ser hur samhället monteras ner först. Det är en utveckling som jag vill bekämpa, säger Samuel Gonzales Westling.

Andrea Andersson-Tay från Stockholm, är tidigare ordförande för Jordens vänner. Nu kommer hon in i riksdagen för Vänsterpartiet.

Jag är såklart ledsen och oroad över det politiska läget på riksplanet (i kommuner och regioner ser det mycket bättre ut), men det gör mig bara mer motiverad att använda min nya position till att sätta igång den rättvisa klimatomställning vi så akut behöver, lovar Andrea Anderson Tay.

Kajsa Fredholm har erfarenhet både från region och kommunpolitik, och bestämde sig förra året att acceptera att vara förstanamn på riksdagslistan.

— Vänsterpartiet är det parti som har lösningar för både för dem som bor på landsbygden och i länets industriorter. Att bygga landet mer jämlikt för alla är centralt. Mycket arbete väntar kommande mandatperiod för att motverka den höger (och extremhöger) som nu kommer att regera Sverige. Jag ska göra mitt bästa för att driva vänsterpolitik och öka vår väljarbas i Dalarna, säger Kajsa Fredholm.

Isabell Mixter från Sundsvall, Västernorrlands län, fick ett av utjämningsmandaten.

— Valresultatet blev inte vad vi hoppades på men jag lovar att göra allt, tillsammans med resten av partiet, för att hålla emot de usla förslag som nu lär hagla från de blåbruna, säger hon.

Rött.nu framför också ett varmt tack till de tre riksdagsledamöter som nu avslutar sitt viktiga arbete i riksdagen.

Jon Thorbjörnson från Halland som har suttit i civilutskottet har gjort sig känd som en viktig kämpe för de olagligt adopterades rättigheter.

Jessica Thunander, en pålitlig och noggrann ledamot och feminist som suttit i justitie- och trafikutskottet.

Elin Segerlind, som suttit i miljö-och jordbruksutskottetär mycket respekterad för sitt arbete i fråga om biologisk mångfald och fiskefrågor, bland annat problemet med de enorma bottentrålarna och utfiskningen av strömming i Östersjön.

Vi kommer att sakna er!

Taggar