I ett allt mer repressivt USA våras det för vänstern. Inte nog med att kongressen har fått in en rad unga ledamöter som säger att de står klart till vänster; hälften av USA:s unga säger att de gillar socialism. Bhaskar Sunkara har skrivit ett manifest för rörelsen.
”Om Bernie Sanders vinner presidentposten kommer han att möta ett stort antal hinder. För att övervinna dem behöver vi en strategi för att ta oss an kapitalet, särskilt Wall Street. Och vi behöver börja tänka igenom den strategin nu med en gång.”
Ingressen, med en närmast Huckleberry Finn-attityd till vänsterns förmåga att trots allt styra genom och bortom den krisande kapitalismens bränningar, återfinns i den unga, amerikanska vänsterns favoritmagasin, The Jacobin Magazine. Sommaren 2019 är tidningens chefredaktör, Bhaskar Sunkara, i Sverige för att prata om sin bok Socialistiska manifestet – radikal politik i en tid av extrem ojämlikhet (Tankekraft förlag).
Vi ses på uteserveringen i Svandammsparken i Midsommarkransen utanför Stockholm. Samtalet ackompanjeras av barnfamiljer som samlats vid plaskdammen strax intill, för att hitta lite svalka i sommarhettan. Om ett tag ska Bhaskar promenera bort till bokhandeln runt hörnet och hålla föredrag.
– Vad jag försökt skriva är en introduktionsbok till socialismen för unga vänstermänniskor både i USA och internationellt. Jag vill visa vad en nutida pågående vänster kan vara och titta på historien och vad vi kan lära av dem. Inget är nödvändigtvis nytt, men det handlar om att plocka upp kunskap så att den inte går förlorad. Folk ska kunna sin historia, säger han bestämt.
Bhaskar Sunkara har även satt Sverige under lupp. Inte utan viss nostalgi har han blickat tillbaka på svenskt 1970-tal och Olof Palme-eran. Han ser det som en förlorad värld, för mycket har hänt, framför allt utförsäljningen av välfärden.
– Socialdemokratin, särskilt i Sverige, knäböjde inte för kapitalet utan drev en framgångsrik linje. Alla landvinningar kom av en envis och välorganiserad arbetarrörelse. Sen hade den sina gränser och vände så småningom högerut, men den hade sina toppar som inte ska underskattas. Inte heller av den mer revolutionära vänstern.
Ett Sverige i stark kontrast till hur det ser ut idag, där kapitalets sätt att tjäna lätta pengar är genom att mjölka den mödosamt uppbyggda välfärdsstaten på resurser.
– Jag tror att kapitalet vill ha stabilitet, säkra pengar, säkra vinster såsom i välfärden. Det är idealiskt för dem med stora universella program och skattemedel, säger han.
Kapitalet har släppts in
Det är också där kampen om att återta kommandot startar, menar Bhaskar Sunkara. Att kapitalet släppts in och välfärden marknadfierats, såsom i Sverige, skapar stora möjligheter att organisera framgångsrikt motstånd i form av strejker.
– När vi pratar om sjuksköterskor, förskollärare, lärare och hemtjänstpersonal så pratar vi också om arbetare, välfärdsarbetare. De är alla människor som är sammanbundna av en liknande situation. De har inget annat att ge än sin förmåga att arbeta. De lever med otrygghet, stress, osäkerhet, de vet inte om deras jobb kommer att finnas kvar nästa månad. Men de kan organisera sig kollektivt.
– Vården har kraften att skrämma även de rika idag, även de rika blir sjuka. Även de har åldrande föräldrar och kan själva få cancer och Alzheimers. Jag tror att vänstern måste identifiera den klass som kan resa sig mot kapitalet och lättast kan organiseras.
Tar själv kommandot
För Bhaskar Sunkara handlar mycket om agens, att själv ta kommandot för situationen. Han menar att vänstern har en tendens att bygga sin rörelse på att tycka synd om folk. Att det alltid finns en svag grupp att kämpa för; någon annan, längre ner eller längre bort.
– Vänstern signalerar idag: Vi måste hitta de mest marginaliserade människorna. De fattigaste, flyktingarna, de funktionshindrade, de äldre, de arbetslösa, de långtidssjukskrivna. Dem det är mest synd om. Men så vinner vi inga segrar.
– Vi måste komma ihåg att människor har en egen agens, de behöver inte vänsterexperter för att ta tillbaks det som tillhör dem. Det handlar om att organisera sig och slå tillbaka, som alltid. Det bästa vi kan göra för människor som är flyktingar är att vi har en stark arbetarrörelse som kan ställa krav och driva politik som är bra för både arbetarklass och flyktingar.
En marxistisk filosof som ofta påtalade att det måste finnas en utopisk dimension för vänstern var Ernst Bloch. Något som kanske kan vara svårt att få syn på i vårbudgetar, höstbudgetar, kollektivtrafiksatsningar och lagen om anställningsskydd. Hur ser Bhaskar Sunkara på det?
– Det handlar om en känsla av historiskt öde, vänstern har förlorat den känslan, men vi måste tillbaka dit. Det är svårt eftersom vi lever i arvet efter våra misslyckanden.
– När det gäller framtiden kan vi inte klänga fast vid ett nostalgiskt synfält och försöka gå tillbaka till 1970. Vi kan inte heller bara hänga oss fast vid till exempel klimatfrågan och hotande framtidsutsikter, utan vi måste på riktigt ha ett politiskt program för framtiden.
Unga vurmar för socialism
Hur skapas då ett sådant program? Vänstern i USA kan vara något på spåren. I en undersökning nyligen visade det sig att så många som 50 procent av USA:s unga vurmar för socialism. Att Jacobin Magazine är en självklar del av den vågen är något som socialisten och språkvetaren Noam Chomsky uppmärksammat:
”Närvaron av Jacobin Magazine har varit ett klart ljus i mörka tider. Varje nummer för med sig djuplodande, livliga diskussioner och analyser av frågor med verklig betydelse, från ett eftertänksamt vänsterperspektiv som är uppfriskande och alldeles för sällsynt. Ett verkligt imponerande bidrag till förnuft, och hopp.” skriver han på tidningens hemsida. Bhaskar Sunkara menar att framgångsreceptet är att peka ut rätt motståndare.
– Det gäller för oss att visa människor var ansvaret ligger. Det finns människor som är ansvariga för den situation du är i, och det är inte minoriteter eller immigranter, det är miljonärer och miljardärer. Vi måste ta resurser från dem och ge till våra kommuner, vår välfärd, våra sammanhang.
– Det är egentligen så simpelt, och det gäller för oss att formulera det så träffsäkert och upprepa det så att det går in hos så många som möjligt. Det behövs ingen översättning eller akademisk examen. Vi borde prata enklare och rakare om vad det handlar om: Kraftfull omfördelning av makt och resurser.
Varför är det en sån vänstervåg i USA nu? – Vi har ju nästan inget av den välfärdsstat ni har i Sverige, så för oss att överhuvudtaget prata om fria universitet och sjukvård för alla är radikalt.
Många är oroliga för att det demokratiska startfältet är så brett, att kandidaterna kommer att trötta ut både sig själva och väljarna i primärvalet, medan Trump sitter på första parkett och kan studera deras svaga sidor. Hur ser du på det? – En del av Sanders retorik har kopierats av hans medtävlare på den demokratiska sidan, triangulerats som det heter. Jag tror och hoppas ändå att han kan bli nominerad, han är den som har bäst chans att slå Trump.
– Bernie Sanders representerar mer en vänster som finns i Sverige. Han har varit vänster sedan vänstervågen på 1960-talet och har lyckats ha en maktposition och bli känd eftersom han verkade i den lilla delstaten Vermont.
Hur det kommer att gå i det amerikanska presidentvalet vill han inte riktigt förutsäga, men på det stora hela är han hoppfull inför framtiden.
– Jag ser den stora faran med klimatförändringen och jag ser framryckningen av den yttersta högern men jag tror också att så länge vi lever i ett klassamhälle finns det alltid en opposition som aldrig kan krossas.
– Om vi kunde krossas hade vi blivit det på 1990-talet. Vi kommer fortsätta vår opposition mot det ojämlika, orättvisa klassamhället och vi kommer att hålla liv i socialismens idéer. Uppenbarligen är vi inte nöjda med sakernas tillstånd och vi kommer att fortsätta kämpa för det gamla målet om ett annat samhälle med plats för alla.
– By the way, det var verkligen roligt att Vänsterpartiet fick åtta procent i era nationella val!
Fakta om Bhaskar Sunkara
Ålder: 29 år
Bor: New York
Gör: Chefredaktör och grundare av Jacobin Magazine och författare till nyutkomna Socialistiska manifestet – radikal politik i en tid av extrem ojämlikhet (Tankekraft förlag)
Jacobin Magazine har 40 000 prenumeranter av den tryckta tidningen som kommer en gång i kvartalet, på webben fler än en miljon unika läsare per månad: www.jacobinmag.com
Fler manifest
Det kommunistiska manifestet
Manifestenas manifest behöver kanske ingen närmare presentation. Kort handlar Marx och Engels skrift om hur den arbetande klassen ska organisera sig och ta makten.
Green New Deal
Vänsterpolitiker i USA har inte enbart förflyttat debatten inom demokraterna vänsterut, de har även skapat ett manifest. Green new deal lanserades våren 2019 och är ett manifest för hur USA ska möta klimatförändringarna och den skenande ojämlikheten.
Populistiska manifestet
Aftonbladets före detta kulturredaktör Åsa Linderborg slog sig samman med vänsterns älsklingssosse Göran Greider och skrev ett populistiskt manifest. Om vad vänstern behöver göra för att utmana SD och deras gelikar.
Brev till en nybliven förälder
Chimamanda Ngozi Adichie hyllade bok är det lite mjukare feministiska manifestet. Här får den som snart ska bli förälder handfasta råd kring att uppfostra sitt barn feministiskt.