Hoppa till huvudinnehåll

Ska banken avgöra om vi har råd att skilja oss?

Har du medianinkomst och två småbarn får du inte längre köpa en trea på 75 kvadrat i någon av Sveriges 25 största kommuner.
En granskning av SBAB visar att bankernas kvar-att leva-på kalkyl blivit allt tuffare att klara.
– Det försvårar sannolikt en separation och kan göra att personer bor ihop längre än vad de önskar, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på bolånebanken SBAB.

När SBAB gjorde precis samma granskning förra året gick kalkylen ändå ihop i sju städer – Gävle, Västerås, Sundsvall, Kristianstad, Växjö, Borås och Linköping – med en liten brasklapp, bara för män. Och nu har det alltså blivit än värre. Varken kvinnor eller män med medianinkomst och två småbarn har längre råd att köpa en trea i någon av de 25 kommuner som ingår i kartläggningen.

Bankerna själva däremot fortsätter att håva in vinster, förutom dela ut höga löner och bonusar till ledargarnityren, pengar som till största delen kommer från just bolån.
Storbanker som SEB, Nordea och Swedbank redovisade alla stora vinstlyft i de rapporter som presenterades i somras, för andra kvartalet. En betydande anledning är räntenettot – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor.

Även Elisabeth Svantesson, moderat finansminister kommenterade då till SVT att hon talat med företrädare för bankerna och påtalat att det är viktigt att olika aktörer tar sitt ansvar och att det ”reser en rad frågetecken om konkurrenssituationen när de kan vara så snabba med att höja räntan på sin utlåning men inte behöver justera för löne- och sparkonton lika fort.”
Efter sommaren ska också en utredning presenteras om eventuella ändringar av beräkningsschablonen för ränteskillnadsersättning, och Svantesson uttalade att man i förlängningen vill göra det mindre kostsamt för kunden att säga upp ett bundet lån i förtid.

Det återstår att se vad som sker med den planen. Än kan storbankerna sätta de ekonomiska tumskruvarna på vanliga småbarnsföräldrar, som är tillbaka i vardagen med parasollen på hyllan och insikten att relationen är över. För det stämmer faktiskt att flest par skiljer sig just efter semestern.
– Det är otroligt olyckligt att det är så svårt att köpa ett nytt ändamålsenligt boende vid en separation. Det riskerar att leda till att fler barn får växa upp i trångboddhet. Det försvårar sannolikt en separation och kan göra att personer bor ihop längre än vad de önskar. Och att stanna kvar i en dålig eller rent av destruktiv relation är inte bra vare sig för de vuxna eller barnen, säger Linda Hasselvik.

Läs mer om granskningen på

www.sbab.se

Taggar