– Och ju mer tryck underifrån, ju lättare kommer vi att ha det i förhandlingsrummet, för det kommer vara vi som har de bästa och mest heltäckande förslagen mot vinstuttag, säger Jonas Sjöstedt.
RÖTT har visat att det är de mest utsatta som genererar de största vinsterna åt bolagen. Jonas Sjöstedt kommenterar det så här:
– Det är särskilt allvarligt att det är människorna med störst behov, som inte får de resurser de ska ha. Vi ser hur kapitalet osvikligt söker sig dit där det kan pressa ut störst vinster. Vi kan se det på flyktingmottagandet till exempel och när det gäller vård av ungdomar som har problem. Det är mycket tydligt. Det är själva logiken. Men det är inte så vi vill att det ska fungera i välfärden, säger han.
Varför är det så viktigt att få bort vinstjakten?
– Det handlar om vad som styr hela välfärden. Hur man lägger upp arbetet, hur man planerar, vad som är viktigast… Och det ska ju vara behoven hos förskolebarn eller sjuka som styr. Inte maximal vinst. Vinstjakten påverkar hur företag tänker, hur de lägger upp verksamheten och hur de styr personalen. Vi ser att vinstjakten ger lägre personaltäthet och att antalet utbildade blir färre, det blir en kortsiktighet i verksamheten när vinstintresset tar över.
– Vi ser också en annan utveckling nu när en del bolag går ut på börsen för att cascha in de här skattepengarna. Börsens logik är att om börskursen faller så ska verksamheterna skäras ner för att därmed öka vinstmarginalerna igen. Det är inte så vi vill att äldreboenden ska styras.
Når vi ända fram med Reepalus förslag?
– Det är tydligt att skulle man genomföra Reepalus förslag så skulle väldigt mycket av de vinstuttag som görs idag inte kunna ske. Men vi är ändå inte helt nöjda. Och det är för att vi ser risken att en del verksamhet fortfarande kommer att styras av vinstmaximering. Därför fokuserar vi nu på att förbättra förslaget och se till att de som är där för vinstens skull tappar intresset. Mycket av vårens och sommarens förhandlingar med regeringen kommer att handla om det.
– Och ju mer tryck underifrån, ju lättare kommer vi att ha det i förhandlingsrummet, för det kommer vara vi som har de bästa och mest heltäckande förslagen. Sedan är ju risken stor att förslagen ändå faller i riksdagen eftersom SD nu gottat ihop sig med kapitalet och gör gemensam sak med borgerligheten. I så fall går frågan direkt till väljarna 2018. Men då finns, till skillnad från 2014, ett färdigt förslag att ta ställning till. Och vi ska inte glömma att vi har ett stort folkligt stöd i det här. Vi kommer att stå starka i den här debatten, poängterar Jonas Sjöstedt.
Hur kommer det sig att just Sverige är världsledande i att tillåta affärsverksamhet i välfärden?
– I Sverige har det funnits en väldigt naiv övertro på att marknader och vinstintressen är rationella och ger bra lösningar, och den naiva övertron har under lång tid ätit sig in även i socialdemokratin och Miljöpartiet. Det var ju därför de först gick med på det här och sedan när de insåg hur dåligt det blev, så har de skärpt upp sin hållning. Men jag tror inte det hade skett utan vårt långsiktiga arbete och vår kritik, säger Jonas Sjöstedt.
– För det är vi som har utgjort ankaret i den här debatten. Vi har satt igång debatten gång på gång och det är Vänsterpartiet som har fört den vidare.