Vem tar sig an miljö-och jordbruksutskottet och därmed både klimatfrågorna och industrisatsningen?
Om inte Kajsa Fredholm, erfaren förtroendevald från region Dalarna som arbetat såväl med biologisk mångfald, tung industri, skogs- och landsbygdsfrågor.
– Det kommer att vara en utmaning, men jag är trygg med att Vänsterpartiet har en politik som gör det möjligt för alla att ställa om, inte bara några, säger Kajsa Fredholm.
Kajsa Fredholm är född och uppvuxen i Enskede utanför Stockholm, men flyttade på 80-talet upp till Dalarna där hon har rötter på mormors sida. Hon är utbildad tecknare och illustratör inom tidningsvärlden, men frilanskontrakten blev sämre på 2000-talet och vid finanskrisen 2008 gick det inte ekonomiskt längre utan då tog Kajsa timvik som lärare i Leksands kommun. Hon arbetade även inom LSS tills hon 2011 gick med i Vänsterpartiet. Sedan 2014 har hon haft förtroendeuppdrag och även tjänst som politisk sekreterare.
— Lena Olsson, som var Vänsterpartiets tidigare riksdagsledamot från Dalarna, är en väldigt god vän till mig och hon hade stor betydelse för att få in mig i politiken, berättar Kajsa Fredholm när vi ses i riksdagen, hennes nya arbetsplats.
Klimat och miljöpolitik har inte varit det mest konfliktfria politikområdet för Vänsterpartiet under senaste mandatperioden. Åsikterna har till exempel gått isär om den gröna industrisatsningen i bruksort.
Hur vågar du dig på det här uppdraget?
— Det handlar inte så mycket om våga som vilja. Jag fick säga mina önskningar till valberedningen och de lyssnade. Jag har alltid varit intresserad av landsbygdsfrågor, det var en grund när jag gick med i partiet, och sen har det gått vidare till regional utveckling som jag jobbat med politiskt den senaste mandatperioden. Klimatfrågan hänger ju också på flera utskott, även trafik där jag sitter som ersättare.
Vänsterpartiet har verkligen en enorm satsning, 700 miljarder, på omställning av industrin, men vi nådde inte riktigt ut med den i valrörelsen, varför tror du?
— Det stämmer, vi har inte nått ut. Samtalet var inte på vår planhalva, och vi hade dessutom interna diskussioner om strategin så det fanns flera svårigheter.
Hur ska vi läka det här internt?
— Det kommer att vara en utmaning att arbeta med de här frågorna, men jag har också med mig Andrea Andersson-Tay, väldigt kunnig, fd ordförande i Jordens vänner, som ska vara arbetande ersättare i miljö-och klimatutskottet. Jag tror att vi två tillsammans blir en bra kombination för det interna läkandet i partiet, säger Kajsa Fredholm.
Vad är den viktigaste erfarenheten du har med dig när det gäller just kopplingen industri-klimat från ditt arbete i region Dalarna?
— Man kan ju tänka sig Dalarna som ett miniatyr-Sverige. Vi har bruksorter, inte minst Borlänge med mycket tung industri som SSAB och Northvolt där man satsar på omställning. Sedan har vi resten av Dalarna som är naturskön landsbygd med ängar, fäbodar och glittrande sjöar. Ett turistlän som måste få vara det också. Vi måste värna bägge de här viktiga delarna av livsmiljön. Jag och Andrea ska göra vårt allra bästa.
Du är även ersättare i trafikutskottet. Där har vi också utmaningar, inte minst på landsbygden, med alltför stort beroende av privatbilism och dåligt utbyggd kollektivtrafik. Vad vill du driva för frågor där?
— Det behöver satsas massor på kollektivtrafik, men också på utbyggd laddinfrastruktur. Det frustrerande är ju att vi tvärtom märker nu att många högerstyren planerar att dra in bussturer på grund av bränslepriserna.
–Många i Dalarna kan antingen inte ladda elbilen, eller så har de överhuvudtaget inte råd att köpa någon elbil. De kan inte heller åka buss för det går inga bussar när de måste till jobbet eller hem därifrån. Ett Vänsterparti att räkna med måste skapa förutsättningar för alla att faktiskt kunna ändra sin livsstil. Vi kan aldrig glömma klassamhället, och att vår uppgift är att få bort det.
Hur ser du på högerstyret som kommer att sitta vid regeringsmakten då?
— Vi kommer att jobba stenhårt i opposition, men det kommer att bli väldigt svårt på grund av att det kommer att saknas många nödvändiga resurser. Vi kan tyvärr räkna kallt med stora neddragningar både på välfärd och klimat. Vi kommer att få fler arbetslösa, fler som slås ut, det blir en krävande mandatperiod.
Och vad är den viktigaste utmaningen för Vänsterpartiet under denna mandatperiod som du ser det?
— Vi måste ta oss tid att bygga en bredare vänster, inte fastna för mycket i sakfrågor som inte går att vinna och olika parlamentariska turer, utan ägna de här fyra åren åt att bredda vår bas. Arbeta långsiktigt. Och där finns ju faktiskt en del att glädja sig åt redan, jag tänker på medlemstillströmningen.
–I Dalarna har vi aldrig haft så ivriga medlemmar som vi har nu!