Efter Kalla Faktas avslöjande om misstänkt korruption anmäler Vänsterpartiet nu de fem fifflande partierna till kammarkollegiet.
— Det här är extra allvarligt eftersom vi kan se hur stora delar av vår välfärd lagts ut på marknaden, säger Nooshi Dadgostar, som kallat till pressträff på tisdagen.
Upprördheten har varit enorm efter Kalla faktas avslöjande att fem av riksdagspartierna varit beredda att kringgå den viktiga lag som förbjuder att man tar emot stora ekonomiska bidrag utan att redovisa vem man fått pengarna från. Flera tjänstemän hos Socialdemokraterna och Liberalerna har också petats eller avgått, mer eller mindre frivilligt. Några politiska kommentatorer har kallat avslöjandet den mest graverande händelsen i hela valrörelsen.
Vänsterpartiet känner till att kammarkollegiet överväger att göra en tillsyn, berättade Nooshi Dadgostar på pressträffen idag, men vi kan inte kan nöja oss med enbart det som Kalla fakta avslöjade. Nu behövs en ordentlig genomlysning av alla partiers redovisning för de fyra år som gått sedan den här lagen trädde i kraft. Vänsterpartiet föreslår:
- Inga bulvanupplägg ska kunna göras från hemliga donatorer.
- Även förberedelse för bulvanupplägg ska bestraffas med vite.
- Vi vill också se över upplägg där närstående organisationer till ett politiskt parti används som kryphål.
Nooshi Dadgostar nämnde flera exempel på misstänkta beteenden och förändringar i svensk politik på senare år, som Liberalernas friskolevurm och inte minst SD:s hastiga svängning när det gäller vinster i välfärden, efter att de haft kontakter med lobbyister.
— Vi kan inte ha politiker som ena dagen fattar beslut och andra dagen själva tjänar på att det genomförs, till exempel genom att de sitter i styrelsen för ett friskolebolag. Svenska folket förtjänar att få insyn i det här, säger Nooshi Dadgostar.
Detta har hänt:
TV 4:s Kalla fakta lät två affärsmän erbjuda samtliga riksdagspartier mellan en halv och en miljon kronor för att testa vad den lag som förbjuder partierna att ta emot stora anonyma bidrag håller för. Inte mycket visade det sig.
Fem av åtta partier hittade vad man kan kalla ”kreativa” sätt att kringgå syftet med lagen, som ju är att se till att inte någon aktör via ekonomiska intressen, ska kunna styra över politiken i hemlighet. Därför ska alla summor över 20.000 kronor som skänks till ett parti redovisas öppet.
Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet är de enda tre partier som visade sig följa lagen. Alla de andra partierna, Socialdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, reagerade istället på det frestande erbjudandet genom allsköns krumbukter. De kom även med egna förslag till hur man skulle kunna kringgå lagen så att det inte skulle synas i någon offentlig redovisning att de fått in den stora summan på partikontot.