När H&Ms vd ljuger om påstått ”återvunna” kläder – som ligger på soptippar i Benin och Ghana – påskyndar det utdateringen av fast-fashion-industrin, konstaterar flera skribenter inför midsommarhelgen.
En blommig puffärmsklänning för 299 kronor till midsommar? En blus för 79? Ett par nya rosa byxor för 159? Visst är det frestande med all reklam för billiga plagg på sociala medier inför midsommar.
Anblicken av de enorma ruttnande tyghögarna i Benin och Ghana, som Aftonbladet nyligen avslöjat i en stor granskning, har dock inte strukit fast-fashion-industrins affärer medhårs. H&Ms aktie har bla fallit 60 procent sedan guldåren runt 2015.
H&M:s vd Helena Helmersson får också mycket hård kritik för att hon sitter och ljuger rätt ut i TV4 och påstår att det inte stämmer att företagets ”återvunna” kläder ligger och förgiftar jord och vatten för den redan fattiga befolkningen.
”Frågan är om en storbolagschef någonsin gjort sämre ifrån sig? ” frågar sig Andreas Cervenka i Aftonbladet.
Avslöjandet av reportern Staffan Lindberg och fotografen Magnus Wennman skedde genom att man fäste spårare på H&Ms kläder, vilket gjorde att de kunde följas till de afrikanska soptipparna. Och vittnen i Ghana berättar att H&M är ett av de fem vanligaste märkena i sopbergen av förmultande kläder som sprider gift på stränderna utanför huvudstaden Accra.
Men Helmersson påstod ändå i flera medier att det inte stämmer. ”Det är faktiskt så att inga av de här plaggen har hamnat på soptippen”, förklarade hon tex i TV4:s söndagens Nyhetsmorgon.
Upprördheten kring de uppenbara lögnerna är stor.
Förutom Cervenka som menar att Helmersson lät som en mytoman, har krönikören Anna Björklund ett annat perspektiv. Björklund pekar på att det här faktiskt också är en chans för män att peka på kvinnors miljöfarliga shoppingvanor när det gäller kläder.
”I åratal har kvinnorna kollektivt klättrat upp på höga miljöhästar, hittat på ett moraliskt övertag och använt det skoningslöst. De har skrattat åt gubbarna som äter rött kött som att potensen hängde på det, fnissat åt dem som tror man får höfter av baljväxter. De har klubbat igenom feministisk snöröjning och himlat med ögonen åt alla farbröder som sitter ensamma i sina fina bilar för att bevara självbilden, hellre än packas ihop med deras våta täckjackor på bussen. ”De kan inte ta till sig forskning”, har de elaka tjejerna sagt, okänsliga för det mänskliga i männens val” skriver Björklund, och fortsätter:
“Men nu! Killar, ni har en lucka. Ett tillfälle att slå tillbaks, äntligen. Öppna den där hallgarderoben och lyft upp en aldrig använd sandal med klack, och fnissa. När skulle du ta på dig den här, stumpan? När du blev prinsessa av Monaco?”
Och på Expressens debattsidor anser klimataktivisten Yrsa Lindberg, som driver Instagramkontot Greenwashing i Sverige, att H&M:s kasserade kläder istället borde dumpas där ägarfamiljen själv bor, och firar midsommar?
”Med sina blodspengar har familjen Persson köpt två byar med tillhörande gods i England – kläderna borde dumpas där i stället. Då kan vi se hur länge familjen Persson står ut med att dränkas av stinkande kläder som läggs på hög för att till slut explodera. Räcker inte byarna så har familjen Persson investerat i flera golfbanor. Där borde en del få plats också.” skriver Yrsa Lindberg i Expressen.
Varje år produceras 100 miljarder klädesplagg i världen och för att nå hållbarhet skulle klädkedjorna behöva producera minst 75 procent färre kläder, enligt vad designprofessorn Mathilda Tham vid Linnéuniversitetet sagt till Dagens Nyheter.
De sämre affärerna för fast fashion är kanske ändå ett steg åt rätt håll.
Läs mer här:
Andreas Cervenka om H&M chefens haveri:
Anna Björklunds krönika om att det är dags att kvinnor tar ansvar för köp o släng modet.
Yrsa Lindberg, klimataktivist, om att H&M:s kläder borde dumpas på familjen Perssons gods
https://www.expressen.se/debatt/dumpa-kladerna-pa-hochm-perssons-gods/