Hårdare straff och fler poliser är inte det huvudsakliga svaret för att stoppa nyrekryteringen av fler unga till kriminella gäng. Det är däremot skolan.
Språktester av 2-åringar, adhd-tester av 5-åringar, att inte fler än en viss procent ”utomnordiska” ska tillåtas bo på samma plats. Stoppade bidrag, muddring, anonyma vittnen och husrannsakan utan konkret brottsmisstanke.
Ja, de repressiva åtgärderna riktade mot människor som bor i så kallat ”utsatta områden”, där många är trångbodda, har lågt betalda slitsamma gigjobb och annan bakgrund än etniskt svensk, har varit vanligt förekommande hela sommaren. Partier till höger har närmast tävlat med Socialdemokraterna om att framstå som resolut hårdhänta och kompromisslösa i riktning nedåt. Enbart mot dem som bor i dessa områden.
Polisen i Malmö är inte imponerad. Det visar ett aktuellt reportage gjort av Dagens Nyheters Tove Hansson. Där uttrycker områdespoliser i södra Malmö stor frustration över alla ensidiga politiska utspel om krafttag och fler poliser som enda lösningen på nyrekryteringen till gängmiljön.
— Nu snackas det om hårdare tag och skärpta lagar, men vi kan inte lösa det här bara med hårdare lagstiftning, säger polisen Tomas Aggebrandt till DN.
Det förebyggande arbetet med samverkan mellan familjen, socialtjänsten, skolan och polisen lyfts istället fram som avgörande.
— Skolan är en central arena för att upptäcka dem som bryter normen tidigt. Kan vi jobba där är det en nyckel i arbetet med de unga, säger Tomas Aggebrandt till DN.