Hur kan det komma sig att priserna på mat har stigit så mycket mer i Sverige än i andra EU-länder, trots att vi är med i EU? Det kan bero på sämre konkurrens, enligt en ny rapport från Lunds universitet.
Kom och köp konserverad gröt, sjöng Ulf Peder Olrog 1948. Ja, snart är vi kanske tillbaks där, om gröten vore billig. Till skillnad från smör, mjöl, tomater, ost, basilika…
Forskarna Elvira Wiktorsson och Fredrik Wilhelmsson verksamma vid AgriFoods, ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, har undersökt vad som egentligen hänt med livsmedelspriserna i Sverige jämfört med resten av EU med start i början av 2021 och till det här årsskiftet. Jämförelsen visar att Sverige inte skiljer ut sig från genomsnittet för euroländerna när de tittar på hela perioden. Men under andra halvan av 2022 händer något; prisökningstakten i Sverige drar iväg från EU-snittet.
Så vad beror det på? Forskarna tar upp flera aspekter, som kronans försvagade ställning gentemot euron, energipriserna och att Sveriges dominanta matjättar, ICA, Coop och Axfood, i stort sett tagit över branschen. 2016 hade de 86 procent av den. Allra störst är ICA med 51 procent. ICA-handlare äger visserligen sina egna butiker men är sammankopplade genom ett gemensamt grossistsystem. Coop är näst största aktör med 19 procent av den svenska matmarknaden år 2016. Trea är Axfood.
— Konkurrensen i livsmedelskedjan spelar roll. Äldre studier visar dessutom att en större del av prisökningar på jordbruksvaror överförs till konsumenterna i Sverige än i andra jämförbara länder, säger en av forskarna, Fredrik Wilhelmsson till Dagens ETC.
Dagens ETC har även talat med Handels chefsekonom Stefan Carlén om ”greedflation”, att handlare kan höja priserna extra för att det inte märks lika mycket i krisen.
— Är det något som är svårt att vetenskapligt bevisa är det sådana här saker. Samtidigt kan man luta sig tillbaka och fråga sig vilket vinstdrivande företag som frivilligt drar ner sina vinster för att vara goda? Vi lever i en kapitalistisk marknadsekonomi. Det är inget konstigt att passa på att ta ut så mycket vinster man kan, säger Stefan Carlén till Dagens ETC.
Lunds Universitet har nu fått i uppdrag av Konkurrensverket att fortsätta utreda frågan om svenskar betalar för mycket för vår mat.