I helgen klubbades ett nytt kollektivavtal för anställda inom handeln.
– Vår ingång ”en lön att leva på” innebar höjda löner och ökade timmar på kontraktet. Vi har lyckats med det vi ville uppnå, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer till Handelsnytt.
Igår meddelade Handelsanställdas förbund och arbetsgivarna Svensk Handel att de har enats om ett nytt kollektivavtal för butiksanställda, personal i e-handeln och på lager.
Avtalet är anpassat efter ”märket” som ju avgjordes av parterna i industrin två dagar tidigare och ger löneökningar på 7,4 procent sett över två år; 4,1 procent år ett och 3,3 procent andra året.
För en personal på heltid betyder det 1110 kronor mer i lön det första året och 985 kronor andra året. Lönen börjar höjas från 1 april.
Avtalens minimilöner höjs första året ännu mer – med 1 225 kronor i månaden för anställda över 18 år. Andra året höjs minimilönerna med samma belopp som utgående löner, det vill säga 985 kronor. Eftersom Svensk handel från början inte ville höja minimilönerna överhuvudtaget är detta en klar poäng för Handels.
Linda Palmetzhofer, ordförande i Handelsanställdas förbund, uttrycker också att hon är nöjd med avtalet, som gäller 200 000 anställda.
– Det är de högsta löneökningar som vi fått igenom någonsin, säger hon till Handelsnytt.
Rött har ju nyligen skrivit om oskicket med ”hyvling” , vilket inte minst H&M gjort känt på senare tid. Det nya avtalet kommer inte helt att lyckas hindra det, men det ska i alla fall bli svårare att hyvla personalens arbetstimmar. Nu måste arbetsgivaren allvarligt betänka andra alternativ om man ska göra en omorganisation och det kräver mer i förhandlingen med facket. Det ska också bli mer kostsamt för arbetsgivarna att använda hyvling. Möjligheterna att få fler timmar stärks för butiksarbetare. Arbetsgivaren ska sträva efter att ge minst 30 timmar i veckan för personal som har butiksarbetet som sin huvudsakliga sysselsättning. Tidigare gällde 25 timmar.
– Det sänder en tydlig signal till arbetsgivaren att överväga andra alternativ än att hyvla. Om hyvling ändå blir faktum får individen längre tid på sig att ställa om, säger Handels avtalssekreterare Martin Nyberg till Handelsnytt.