Hoppa till huvudinnehåll

Gigantisk sop-ö får eget liv

En gigantisk ö av sopor flyter runt i en virvel i Stilla havet.
Sop-ön har fått så många invånare i form av krabbor och anemoner att det uppstått ett eget ekosystem, enligt en ny forskningsstudie.

Just när SD och Tidölaget genomdrivit borttagande av plastpåseskatten kommer en nyhet om att det finns liv på den dystopiska sop-ön i stilla havet. Sop-ön består för närvarande av över 1,8 tusen miljarder plastföremål, enligt den ideella miljöorganisationen The ocean cleanup. Det är dock svårt att avgöra mer precist. Antalet skräpföremål, de flesta av plast, kan ligga på allt från 1,1 tusen miljarder till 3,6 tusen miljarder.

Den väldiga mängden sopor som driver runt i Stilla havet har med hjälp av strömvirvlarna bildat en ö, som har blivit ett hem för bland andra anemoner och krabbor.
Det har därmed bildats ett nytt, flytande ekosystem, rapporterar forskare i en aktuell studie som publiceras i tidningen Nature Ecology and Evolution.

”Sopön” är mer än 1,6 miljoner kvadratkilometer – tre gånger större än Sveriges yta – och den vrider sig runt i vågorna mellan Hawaii och den amerikanska västkusten. Det är inte någon riktig ö, med fast mark, utan det handlar om den största sopansamling i världen som trycker mer och mer plastskräp in mot centrum. Skräpet som bygger ön motsvarar för närvarande över 200 saker per person i världen.

Forskarna bakom studien studerade 105 föremål under ett års tid, som de plockat från östsidan av sop-ön, som på engelska kallas ”The great pacific garbage patch”.Och trots att det är långt från deras vanliga livsmiljöer vid kusterna visade det sig att ett antal arter inte bara lyckats ta sig ut till ön och överleva där, utan också reproducera sig.

På de studerade sopdelarna hittade forskarna 484 ryggradslösa djur av 46 olika arter och hypotesen är att plastskräpet har möjliggjort för nya flytande ekosystem med arter som normalt inte kan klara sig på havet.
– Det var överraskande att se hur vanligt förekommande de kustnära arterna var. De fanns på 70 procent av skräpet som vi hittade, säger Linsey Haram vid Smithsonians miljöforskningscenter (SERC) till CNN.

Mycket av det skräp forskarna fann var kraftigt sönderbrutet och fragilt efter att ha slitits ner ute på havet under många år. Plasten kan klara sig länge till havs, medan organiska material bryts ned och sjunker inom några månader eller ibland år. På vissa av föremålen hittades flera arter, så forskarna tror att det antagligen förekommer kamp om livsutrymmet även på sop-ön, säger Linsey Haram.
– Det är svårt att veta exakt vad som pågår, men vi har sett bevis på att vissa kustanemoner äter arter från längre ut till havs, så vi vet att viss predation pågår mellan de två samhällena, säger hon till CNN.

Det finns också viss risk att sop-ön kan bidra till att invasiva kustarter sprids och förändrar den marina miljön.

Läs mer om den nya studien om livet på sop-ön:

https://www.nature.com/articles/s41559-023-01997-y#Sec2

Taggar