I sin nya film ”Breaking Social” skildrar Fredrik Gertten de superrika eliternas dans kring guldkalven, och de kleptokratiska samhällsystem som låter dem fortsätta dansa medan ojämlikheten bara tilltar.
-Om du inte är arg, är det för att du inte är uppmärksam, säger Chris Smalls, den banbrytande aktivisten som skapade Amazons första fackförening, en av de medverkande.
Nog ger Fredrik Gerttens nya film skäl att bli förbannad över sakernas tillstånd. “Breaking Social” beskriver med kraftfulla exempel från USA, Chile, Malta hur den så kallade ” meritokratin”, dvs att arbete och duglighet är det som ger utdelning, är en riggad myt som får folkflertalet att tystna, upptagna med att jobba allt hårdare för att klara mat och hyra, för trötta för att läsa av vad som egentligen pågår, för trötta för att organisera sig, alltmedan eliterna roffar åt sig och rundar alla regelsystem, både inom och mellan länder, bland annat kan de via investeringar köpa sig pass och medborgarskap i flera länder, och inte betala skatt någonstans.
– Rika kan runda hela vårt system, samtidigt som det finns folk som inte klarar hyran. Moderaterna hade en kampanj som sa att det inte lönar sig att arbeta. Och det stämmer. Det lönar sig mycket mer att spela på de finansiella marknaderna. Det är inte så vi vill ha det egentligen. Orättvisorna väcker en ilska hos människor i dag, säger filmaren Fredrik Gertten till Hem&Hyra.
Filmens bärande fråga är: Har vi råd med de rika?
– Oxfam kom nyligen med en uppgift om att de 25 rikaste personerna i världen har lika stora klimatavtryck som hela Frankrikes befolkning på 57 miljoner, så det är ju ett svar på frågan, säger Gertten i P4 Extra.
En av många belysande scener i filmen som också kan hjälpa oss med svar är Jeff Bezos 11 minuters rymdresa år 2021. Mitt under pandemin bestämde sig Amazons grundare att det vore skoj att genomföra denna barndomsdröm, som kostade 5,5 miljarder dollar.
– Efteråt tackade Bezos öppet sina anställda för att de möjliggjorde hans resa. Och det samtidigt som många av dem tvingades arbeta dubbla pass för att få vardagen att gå ihop, dessutom utan munskydd under pandemin. Många av de här personerna är egentligen mer säljare än innovatörer. De redan rika fördubblade sin förmögenhet under pandemin, säger Fredrik Gertten, till Dagens Industri.
Ekonomijournalisten Peter S Goodman på New York Times kommenterar rymdresan i filmen och kallar den en del av en ”kosmisk lögn”. Där supermiljardärer likt Bezos dessutom har så förvrängda självbilder att de tror sig vara världsförbättrare.
Fredrik Gertten har rest runt både i andra länder och Sverige för att presentera sin film och i samtliga intervjuer försöker han lyfta att filmen trots allt inte är enbart mörk, och att han personligen inte är någon pessimist. I ”Breaking Social” medverkar också ett antal människor som kämpar emot utnyttjande och orättvisor, som försöker påvisa det riggade systemet och vill förändra samhället. Bland dem alltså Chris Smalls, som fick sparken från Amazon när han påtalade orimliga arbetsförhållanden, och också rasism, på lagret på Staten Island. Och som lyckats starta Amazons första fackförening.
Ändå vill Gertten väcka hopp med sin film.
– Den här filmen är en kärleksförklaring åt dem som försöker göra någonting, aktivisterna, politikerna, journalisterna och fackföreningsmänniskorna, säger han bla i P4 Extra.
-Det värsta som kan hända är att vi blir cyniska och uppgivna och ledsna, för då har vi inte en chans att göra någonting, så vi måste försöka behålla gnistan, säger Fredrik Gertten i P4 Extra.
-Att försöka ingjuta hopp i människor är en motståndshandling.
Fredrik Gertten driver produktionsbolaget WG Film och har tidigare bland annat gjort filmerna Bananas! (2009), Bikes vs cars (2015) och Push (2019) och Den unge Zlatan (2016). Är hedersdoktor vid Malmö universitet för sitt arbete som dokumentärfilmare.
Aktuell: Dokumentärfilmen ”Breaking social”.