Matmissionen är ett butikskoncept framtaget av Stockholms Stadsmission med fokus på social och miljömässig hållbarhet. En butik finns även i Malmö. Mat tas tillvara och säljs till ett reducerat pris. Här finns också möjlighet att arbetsträna.
72-åriga Elisabeth har plockat ner en handfull varor i sin korg. Det är bröd, färsk frukt och grädde med lång hållbarhet. Hon vill inte vara med på bild, men berättar gärna vad hon tycker och tänker om både butiken och svenska fattigpensionärers situation idag.
– Jag tycker verkligen att den här idén är toppen. Jag har berättat om den för många av mina väninnor. Jag såg ett tv-inslag om en liknande butik i Stockholm, och tänkte att det kanske också finns här i Malmö. Och så var det ju!
Elisabeth har jobbat som undersköterska i 40 år men får nu ändå vända och vrida på sin pension för att få ihop det.
– Framför allt har det blivit tuffare i samband med inflationen. För oss som inte har några marginaler gör det stor skillnad.
Hon berättar om hur enkelt och snabbt det gick att bli medlem och få tillgång till de låga priserna.
– Det räckte med att jag visade upp min senaste pensionsutbetalning i mobilen när jag kom hit första gången. Sedan var det klart.
Medlem kan den bli som lever på försörjningsstöd, etableringsersättning, garantiersättning eller Migrationsverkets dagersättning. Även den som lever på sjukersättning, sjukpenning, a-kassa, pension, föräldrapenning, aktivitetsstöd eller månadslön efter skatt som understiger 11 190 kronor är kvalificerad. Dock undantas studerande eftersom deras situation betraktas som tillfällig och delvis självvald.
Oförberedd på antal medlemmar
Bakom kyldisken sitter Masoud Zaher och spanar välkomnande efter nya medlemmar. Han är nämligen medlemsansvarig för denna butik och den som ser till att rätt människor får tillgång till butikens utbud.
– Uppskattningsvis kommer det in mellan 30 och 50 personer varje vecka som vill registrera sig. Har de en smartphone och ett bank-id går det kvickt. Annars är det lite krångligare men det brukar alltid ordna sig, säger han.
Masoud Zaher har tidigare arbetat som socionom och då framför allt med barnfamiljer och unga i Skåne Stadsmissions Unga Forum. Därför var han oförberedd på att så många pensionärer hade det så dåligt ställt.
– Jag var helt chockad i början. Hur kan man ha så låg pension när man jobbat ett helt liv? Vissa kommer in och gråter.
Trots det är det få som verkar skämmas över sin situation berättar han. I alla fall av de som kommer till Matmissionen. Kanske är det så att de som skäms inte vågar ta steget hit, resonerar Masoud Zaher.
Vill öka kapaciteten
Matmissionen i Malmö har idag cirka 3 200 medlemmar. För att kunna ta emot ännu fler framöver behöver man kunna hantera större volymer livsmedel och ha en effektivare kundhantering. Som ett led i det kan kunderna från den 1 juni boka sina matinköpstillfällen via en ny app.
– Medlemsappen kommer att göra stor skillnad. Med den kommer man att kunna boka besök vid de mest populära tiderna, medan vi kommer att ha kvar några pop-in-tider. Det blir mer rättvist och även lättare för oss att planera verksamheten och öka kapaciteten, säger Masoud Zaher.
Ute i butiken träffar vi Faten Alatar, som själv inte är medlem, men som följt med sin mamma som är det.
– Vi brukar komma hit en gång i månaden och då köper vi framför allt mycket bröd som vi fryser in. Men de har även bra kvalitet på grönsakerna här.
Separata världar
Maria Kratz Larsen är butikschef för Matmissionen i Malmö. Hon har jobbat med socialt arbete i 30 år och på Skåne Stadsmission sedan 2019. När hon för nära 20 år sedan jobbade med romer i getton i Grekland gick det upp för henne på allvar hur extremt uppdelad världen är.
– Där blev det så tydligt att vi människor befinner oss i separata världar. Att vi lever i parallellsamhällen. Den obalansen blir tydlig även här på Matmissionen.
I Fattigdomsrapporten från 2019 lanserade Sveriges Stadsmissioner – tillsammans med professor Magnus Karlsson vid Marie Cederschiöld högskola – begreppet matfattigdom i Sverige. I rapporten konstaterades att ”I Sverige vill vi gärna tro att fattigdom inte existerar och alla har mat i kylskåpen, men så är det inte.”
Två tredjedelar av stadsmissionernas arbete idag handlar om att hjälpa människor med basbehov som mat. Matfattigdom handlar om att inte ha råd med mat, att inte ha mat så att det räcker och tvingas prioritera bort mat till förmån för andra utgifter. Matfattigdom handlar också om att av ekonomiska skäl tvingas köpa näringsfattig mat.
– Människors förmåga att överleva är fenomenal. Det blir väldigt tydligt här. Att man utvecklar olika skills för att få tag i mat. Vi brukar säga att det är dyrt att vara fattig. Det går ju åt massor av tid och kraft att planera och jaga rabatter, säger Maria Kratz Larsen.
Värdighet och självkänsla
När Matmissionen drog igång i Malmö var de första medlemmarna personer som tidigare hade fått en matkasse gratis i veckan av Stadsmissionen. Där fanns farhågor att utgiften skulle bli en besvikelse. Men reaktionen blev den motsatta. Nu kunde de själva välja vilka varor de ville ha och utbudet var större. Och framförallt finns det en värdighet i att ta kontroll över sin egen ekonomi menar Maria Kratz Larsen. Den egenmakten betyder mycket för självkänslan.
På Matmissionen fick Maria Kratz Larsen även en annan insikt.
– Jag visste så klart som alla andra att det finns ett stort matsvinn i vårt samhälle, men det var först när jag startade upp den här butiken som jag förstod vidden av det. När det anlände pall efter pall efter pall med färsk fin frukt som annars hade slängts. Det var ett uppvaknande.
En förklaring till att det är så menar hon, är att livsmedels-kedjorna medvetet överinköper varor så att det alltid ska se snyggt och generöst ut i hyllorna.
Butiken har kunnat öppnas tack vare huvudpartnern Kavlifonden och medgrundaren Willys, som genom ett treårigt partneravtal också bidrar med kunnande inom livsmedelshantering. Under dessa år kommer Willys och Skåne Stadsmission dessutom att undersöka möjligheterna att utveckla konceptet och på så sätt ge stöd till fler människor i utsatthet i Skåne.
Merjem Sadic är en av cirka 15 personer som i nuläget arbetstränar i butiken. Hon är ursprungligen från Bosnien, har tidigare bott i Qatar, talar fem språk flytande och vill utbilda sig till socionom.
– Jag har gått i terapi i flera år och ville se hur långt jag kommit i min utveckling. Här kan jag ta ett steg i taget. Och istället för att gå omkring och tänka på allt negativt som händer i världen kan jag vara här och bidra med något. Det ger mig hopp.
Idag har hon testat att sitta i kassan som hon upplever som en utmaning med tempot i mötet med kunden.
– Det utvidgar mitt stressfönster och det är precis vad jag behöver träna på.
Utbudet verkar obegränsat
Inne på lagret träffar vi Håkan Isaksson som är inköps- och logistikansvarig.
– Jag har precis gjort en beställning på tre pallar med wettexdukar, berättar han nöjt och fortsätter:
– När det är som mest får vi in runt 15 ton varor i veckan, det är 30 pallar. Och då måste jag ändå tacka nej till mycket som tyvärr hamnar på soptippen. Utbudet av mat som inte säljs verkar vara obegränsat, men vi kan inte hantera mer i nuläget.
Alla varor som Matmissionen säljer är donationer från livsmedelsbutiker och producenter, och består av sådant som annars skulle gått till spillo, som överproduktion och varor med kort bäst före-datum.
Familjer från Ukraina
Det närmar sig stängningsdags när ett till synes uppjagat par i 30-årsåldern kommer in i butiken. Med sig har de ett litet barn i vagn och de plockar åt sig lite av varje i ett högt tempo.
De heter Victoria och Veniamin Tereshchenko och har flytt kriget i Ukraina. I början av mars gav de sig av från sitt hem i Kiev med sina barn Eleonora, 7 år och David, 1 år. Efter en besvärlig och otrygg resa genom Europa hamnade de till slut i Karlskrona den 10 mars.
– Vi kom först till Gdynia i Polen och där fick vi rådet att bege oss vidare till Sverige. Vi visste ingenting om Sverige, men de sa att det var tryggt här och att man kunde få jobb, förklarar Victoria Tereshchenko på engelska.
Migrationsverket i Karlskrona slussade dem sedan vidare till en flyktingförläggning i Skara.
– Rummen var kalla och smutsiga och det var ibland 20 personer i varje lägenhet. Tydligen ägs den av en man som heter Bert Karlsson. Känner ni till honom? Så vi lämnade Skara, det gick inte att bo där, och åkte ner hit till Malmö på vinst och förlust. Och här fick vi husrum hos en privatperson.
På Skåne Stadsmission har man öppnat en mötesplats för familjer på flykt från Ukraina och det var där Victoria och Veniamin Tereshchenko fick tipset om Matmissionens butik.
– Vi har inte mycket pengar att leva för i månaden just nu och har inte råd att handla i vanliga affärer. Den här butiken håller oss flytande tills vidare, säger Victoria Tereshchenko.