Är Credit Suisse ett undantag i en annars solid bankvärld?
Eller en dominobricka som kan leda till en ny stor finanskris?
Nu stämmer två advokatbyråer staten Schweiz på 180 miljarder kronor för att investeringar efter den påtvingade sammanslagningen med banken UBS nu är värda noll.
Aktieägarna i Schweiz är inte glada idag. Efter att den schweiziska staten tvingat banken UBS att köpa upp sin krisande kollega Credit Suisse tappade aktien kraftigt i värde och än värre var det med obligationerna. De som köpt sådana förlorar 180 miljarder, vilket är samma summa som advokaterna nu stämmer den schweiziska staten på.
Staten ryckte ut i närmast panik för att förhindra ett nytt Lehmann Brothers, men investerarna är ändå upprörda och kräver sina pengar tillbaka.
”Vi har satt ihop ett stort multijuridiskt team med advokater från Schweiz, USA och Storbritannien. Vi har redan samlat en väsentlig andel med obligationsägare och diskuterar möjliga juridiska vägar framåt”, skriver advokatbyrån Quinn Emanuel i ett mejl till SvD.
Också den andra advokatbyrån, Pallas Partners, intygar att man avser att stämma schweiziska staten för att värdet på obligationerna, som nu också kallas CoCo-obligationer ” ..fullständigt sopats bort..”, skriver byrån i ett mejl till SvD.
Så varför beter sig den schweiziska staten så desperat att de till och med stiftade nya lagar på en söndag, utan att behöva dra det i parlamentet?
Under den globala krisen 2008 gick banker under överallt, däribland både Credit Suisse och UBS.
”Credit Suisse är en så pass stor och globaliserad bank att den dominobrickan var för farlig för att tillåtas falla. Bara oron över vem som då hade suttit på Svarte Petter hade kunnat djupfrysa finanssystemet. Det var det som hände vid Finanskrisen 2008.” kommenterade SVT:s ekonomianalytiker Alexander Norén.
Frågan är om denna räddningsinsats kommer att räcka? Många upprätthållare av dagens system försäkrar att det här bara handlar om undantag i en annan stabil bankvärld, men när veckan började föll UBS-aktien lika mycket som under bankkrisen 2008.
Vad gäller Credit Suisse hade banken 2007 ett marknadsvärde på över 1 000 miljarder kronor, i början av 2023 var värdet nere på 70 miljarder kronor och när den nu köptes upp i den påtvingade affären var värdet nästan noll.
Ska det än en gång bli stater som får gå in och försöka rädda bankerna? Till enorma kostnader för skattebetalarna och till priset av nya kriser? Vi avslutar med att upprepa ett citat från Ståle Holgerson som intervjuades om sin bok ”Krisernas tid” i Rött nyligen.
– Jag tänker att vänstern måste bli bättre på att hitta liknande linjer. Ta förslag som banknationaliseringar eller återreglering av priset på bostadsrätter. I dag är det inga förslag som lockar särskilt många. Men om vi råkar in i en ny bostads- och finanskris kan det förändras snabbt. Då gäller det att vi har med de perspektiven, även om de inte skulle vara förslag vi ska driva just nu.
Läs hela Sam Carlshamres intervju med Ståle Holgersen om hans aktuella bok ”Krisernas tid”
https://www.rott.nu/nyheter/vanstern-maste-satta-klass-i-fokus/