Vi ses i kaféet i Örebros gamla Kexfabrik. Det enda som minner om svunna tider är konferensrummen med namn som Ballerina och Digestive.
Sedan några år tillbaka ligger socialkontoret inhyst i lokalerna. Där jobbar Faisa Maxamed som mottagningssamordnare för nyanlända. Dessutom är hon nyinvald i kommunfullmäktige och en av Örebros mest välkända gräsrötter.
– Jag vill vara en koppling mellan föreningslivet och politiken och ambassadör för utlandsfödda kvinnor i förorten. Jag vill att folk ska tänka ”vi kan, vi som bor i förorterna kan driva frågor som är viktiga för oss och vi är en del av samhället”, säger hon om det nya uppdraget.
Alltsammans började för några år sedan, när Faisa Maxamed jobbade som etableringslots och såg hur människor, främst kvinnor, for illa och inte fick den hjälp de behövde för att komma in i samhället.
– Jag träffade människor som verkligen behöver hjälp. De som hamnade mellan stolarna för att de inte hörde till den myndigheten eller den gruppen och så. Mestadels var det kvinnor. Ensamstående kvinnor som kom med barn eller ensamstående kvinnor som kom med anknytning till en man som de kanske inte bodde med längre.
– Då kände jag och några tjejkompisar att ”herregud, vi jobbar ändå en del med det på dagarna, kan man inte bara lägga några timmar extra på eftermiddagen att hjälpa dem eftersom ingen myndighet gör det?” Så då startade vi kvinnoföreningen i Vivalla.
Brobyggare mellan barn och vuxna
Efter ett tag kom även arbetet mot våld och hedersförtryck in i verksamheten. Faisa Maxamed och kvinnoföreningen blev brobyggare mellan barn och vuxna.
– I början var det mest praktiska saker. Skriva ett brev, fylla i en blankett, ta kontakten med psykiatrin. Eller kanske göra en anmälan hos socialtjänsten. Efter hand började vi jobba med våld i nära relationer.
– Vi jobbade med kvinnor som hade kommit hit i vuxen ålder och som hade döttrar. Där pratade vi med mammorna och med tjejerna på lite olika sätt, så att de i slutändan kunde ses tillsammans och hitta varandra istället för att leva i två parallella världar. Barnen kunde ibland uppleva att det var som en värld hemma och en helt annan utanför hemmet. Vi ville förebygga hedersförtryck och andra saker som kan bli effekten av att en familj lever i två olika världar.
Tidskrävande engagemang
Det låter så enkelt när Faisa Maxamed beskriver sitt engagemang. Men det tar mycket tid, annat får stryka på foten.
– Orken kommer alltid när du känner att du gör någonting. En timme när jag kanske skulle lagt mig på soffan hemma kan göra en enorm skillnad för en kvinna eller ett barn. Det ger mig ork, säger den heltidsarbetande fyrbarnsmamman.
– Jag och min familj har flytt, vi har överlevt väldigt hemska saker och att göra den lilla saken för någon vet jag kan göra enormt mycket. Att jag kunde skapa en framtid i Sverige efter att ha flytt från land till land. Det känns väldigt värdefullt.
– Det som jag säger till människor som jag träffar är: ”Ni kan gå hur långt ni vill och göra vad ni vill. Det finns möjligheter”, fortsätter hon.
Känner du att Sverige är ett sådant land?
– Ja. Sverige är ett av de bästa länderna, som ger människor möjlighet att skapa en framtid på sitt eget sätt. Bara man får rätt förutsättning från början. Där finns vi som jobbar med integrationsfrågor som en liten pusselbit.
Om Faisa Maxamed
Familj: Fyra barn och man
Ålder: 38 år
Bor: I Sörbyängen. Det ligger här i Örebro
Äter: Allt som är gott
Lyssnar på: Musik från hela världen. Ibland förstår jag inte, men bara rytmen är fin.
En ledig dag: Jag umgås med min familj och mina barn och kanske hjälper någon.