Hoppa till huvudinnehåll

Allvarligt när friskolor slipper granskas

Korruptionen i marknadsskolan fortsätter.
Nu står det klart att de aktiebolagsdrivna skolornas intresseorganisationer har fått igenom sitt krav på att friskolor även i fortsättningen ska slippa offentlighetsprincipen.

”På en totalt urflippad skolmarknad skulle offentlighetsprincipen kunna innebära ett ökat skydd för barn och elever. Men då måste journalister, och andra som vill granska alla skolor – inte bara de kommunala – få juridiska möjligheter till att göra det.” Det skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från tankesmedjan Balans i Göteborgsposten idag.

Vänsterpartiet har återkommande kritiserat den ökande korruptionen i den utsålda välfärden. För några veckor sedan kom också nyheten att Sverige tappat sin tidigare topplacering på listan över korruptionsfria länder. Enligt Claes Sandgren, professor emeritus i juridik, finns det risk för ökad vänskapskorruption i Sverige.

Det gäller inte minst marknadsskolan där tidigare politiker från både Socialdemokraterna och högerpartierna blivit mångmiljonärer på att köpa loss skolor billigt från kommunerna och särskilt etablerat sina friskolor i välbärgade områden där eleverna är som mest lättförtjänta. Tidigare politiker har också fått stora arvoden för att sitta i styrelser och lobba för privatiseringen via kontakter i sina gamla partier.

Sex av de svenska skolkoncernerna, samt ett antal mindre skolaktiebolag, ägs helt eller delvis av före detta politiker. Det är också väl känt att skolministern, Lotta Edholm, kom till regeringen direkt från styrelsen i ett friskolebolag och att flera tjänstemän på hennes departementet har kopplingar till skolägarnas organisationer. En av Edholms sakkunniga har varit kommunikationschef på Almega, utbildningsminister Mats Perssons stabschef var lobbychef på Friskolornas Riksförbund innan han anslöt till Liberalerna och Perssons sakkunnige arbetade under valrörelsen för högerns tankesmedja Timbro.

Och samma dag som Tidöavtalet presenterades meddelade ett av Sveriges största och mest vinstinbringande skolbolag AcadeMedia att många av regeringens och Sverigedemokraternas skolförslag är precis desamma som de förslag som AcadeMedia tagit fram.

Till skillnad från idéburna skolors riksförbund, som tycker att det är helt rimligt att alla skolor ska omfattas av offentlighetsprincipen, så har friskoleorganisationerna Almega och Friskolornas Riksförbund lobbat hårt för att deras bolagsskolor inte ska behöva delge journalister, föräldrar och övriga medborgare hur verksamheten, och affärerna, ser ut. Och Tidöregeringen är uppenbart på skolägarnas sida. Inte på elevernas, föräldrarnas och skattebetalarnas.

”Den svenska skolan står inför ett vägval: fortsatta demokratiska eftergifter för skolaktiebolagen och de växande skolkoncernerna eller början på ett återtagande av medborgarnas insyn och kontroll över skolan.” skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner.

Läs hela debattartikeln på www.gp.se/debatt

Taggar