I alla andra EU-länder – utom Sverige – går elbolagens övervinster tillbaka till elkunderna i vinter.
Nu KU-anmäler Nooshi Dadgostar vice statsminister och näringsminister Ebba Busch och finansminister Elisabeth Svantesson.
-De försöker beröva hushållen på enorma summor. Det är helt orimligt, säger Nooshi Dadgostar.
Som om det inte räckte med att högerregeringen har utformat ett elstöd där den som bor i stor villa med pool får mera ekonomiskt stöd än en småbarnsfamilj i radhus som redan får vända på varje krona. Och som om det inte räckte med att administrationen av det dysfunktionella elstödet redan har rusat från 600 miljoner kronor till 1,6 miljarder kronor, vilket bland annat TT rapporterat om.
Nu visar det sig också att svenskarna förlorar miljarder på att Sverige är det enda land där elbolagens övervinster får stanna i elbolagen i vinter.
Redan den 30 september beslutade EU-ländernas energiministrar att övervinsterna inte ska gå till elbolagen – utan till medborgarna som dignar under höga elräkningar. Det sattes också en gräns för hur mycket elbolagen får tjäna – intäktstaket – till 180 euro per megawattimme. Minst 90 procent av intäkterna över det ska gå till staten och resten ska betalas tillbaka till elkunderna. Intäktstaket gäller från 1 december 2022 till 30 juni 2023, men här i Sverige kommer det inte vara på plats förrän 1 mars, meddelade finansdepartementet i ett pressmeddelande i höstas. Hela vintern, då elpriserna toppar, kommer de svenska elbolagen att få behålla sina övervinster.
Enligt Dagens Nyheter, som pratat med flera jurister, har något i hanteringen gått riktigt fel i just Sverige, trots att intäktstaket är en förordning som Sverige måste följa.
– Det är klart att det kan vara svårt att implementera EU-beslut så snabbt. Men om det finns en tydlig politisk styrning så löser man problemet. Alla andra EU-länder lyckades, säger en källa till DN.
Regeringen skyller i sitt pressmeddelande på att det behövs kompletterande lagstiftning eftersom intäktstaket hävdas vara en typ av skatt och i Sverige får nya skatter inte tillämpas i efterhand.
Det resonemanget avfärdas av de juridiska experter DN kontaktat. En av dem, Mats Tjernberg, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, påpekar att EU-förordningen gällde redan 8 oktober.
– Det gör att det inte finns någon risk för retroaktivitet. Det är ovanligt att Sverige utmanar EU-rätten på det här sättet, säger han till DN.
Så hur mycket förlorar då svenska skattebetalare på regeringens medvetna eller omedvetna oskicklighet? Enligt Svenska Kraftnät och Energimarknadsinspektionen handlar det om missade intäkter på flera miljarder kronor.
– Enbart i januari och februari handlar det om 6,1 miljarder kronor, enligt våra beräkningar. Men det är en grov skattning, uppger Energimarknadsinspektionens analytiker Fredrik Beskow för DN.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar var skarp i sina kommentarer redan i morse.
–Regeringen har som enda land i EU valt att inte beskatta övervinsterna i svenska elbolag över vintern. Elkunderna har gått miste om flera miljarder kronor som dom hade kunnat få tillbaka in på kontot idag. Som förväntat är den här regeringen skadlig för Sveriges hushåll, kommenterade hon på twitter.
Och nu KU-anmäler alltså Nooshi Dadgostar vice statsminister och näringsminister Ebba Busch och finansminister Elisabeth Svantesson.
–De försöker beröva hushållen på enorma summor och inte använda lagstiftningen som innebär vinsttak för elbolagen över vintern då priserna varit som dyrast och istället gynnat elbolagen och låtit dem behålla hushållens pengar, säger Nooshi Dadgostar.
-Det är helt orimligt. De har kommit med felaktiga påståenden och det behöver nu rättas till. Det de i praktiken behöver göra är att komma tillbaka till riksdagen och berätta hur de tänker driva in hushållens pengar från i vintras.